Helena Golenhofen
univ. dipl. inž. grad.
Telefon: 041 / 285 280
info@fengshui-akademija.si

Če želite prejemati novice o aktivnostih Feng shui akademije, vpišite vaš elektronski naslov:
  

  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
  
    
 Da boste bolje razumeli, koliko različnih pogledov obstaja na feng shui, sem zbrala nekaj definicij iz različnih šol oziroma smeri, ki so trenutno prisotne v Evropi in ZDA, pa tudi v Aziji.

Več o posameznih šolah, smereh in metodah si lahko preberete v poglavju Feng shui metode, o zgodovini in nastanku feng shuija pa v Aktualne teme.

 • Feng shui je tehnika, ki uravnava naravo človeka in omejitve, nastale zaradi poselitve.
  (John Michell)
 • To je antična znanost, ki se ukvarja z energijami. Feng shui ni nobeno praznoverje, ker so njegovi principi dokumentirani, preverjeni in se prenašajo iz roda v rod. Pri učenju te stroke ni nobenih bližnjic ... Njeni principi so absolutni in za njih ni nadomestka.
  (mojster Pun Yin).
 • Feng shui je več kot 3500 let stara znanost. Feng shui praksa ima svoje korenine v kitajskem pogledu na vesolje, kjer vse stvari na svetu pripadajo petim osnovnim elementom (ogenj, kovina, zemlja, les, voda) in so napojene s pozitivno ali negativno energijo. Ta energija se imenuje qi. Dobesedno prevedeno pomeni feng shui veter in voda in se pri tem navezuje na Zemljo, na njene gore, doline in vodotoke, katerih oblika in velikost, smer in višina so posledica delovanja močnih naravnih sil. Feng shui je postopek oblikovanja življenjskega prostora. Najboljše se ga da opisati kot znanost izbiranja in urejanja okolja, ki stremi po popolnem harmoničnem ravnovesju petih elementov kot tudi energij yin in yang. Kdor živi v takšnem okolju, bo imel prijetno življenje. Feng shui je tudi umetnostna oblika, ki temelji na izkušnjah in zdravem človeškem razumu. Na umetelen način premaga neravnovesja v okolju, tako neposredno izboljša življenjsko in delovno okolje, da bi se življenjsko potrebno ravnotežje in harmonija še naprej krepili.
  (Lillian Too - Das große Buch Feng Shui)
 • Feng shui, raznoliko sestavljena mešanica iz zdravega človeškega razuma, prefinjene estetike in mistične filozofije, je tradicionalna kitajska tehnika, ki stremi k popolnosti, da so vse stvari v harmoniji s svojo okolico. Uporaba sega od načrtovanja mest do postavitve ene samcate cvetice v vazo, od gradnje visokih poslovnih stavb do notranje opreme skromnih mansard. Kar bi mi opisali kot počutje, dobro ali slabo, imenujejo Kitajci feng shui. V nasprotju z zahodnimi ljudstvi lahko Kitajci zelo pogosto navedejo razumne vzroke, zakaj daje nek določen kos Zemlje prijazen ali neprijazen vtis.
  (Derek Walters - Feng Shui, Kunst und Praxis der chinesischen Geomantie)
 • Feng shui ni dekorativna tehnika in ne dela na recept. Ko načrtujemo in urejamo s feng shuijem, pomeni, da moramo nujno obesiti mobile in pahljače ali namestiti bambusove piščali z rdečim trakom, razen, če ne želite v vašemu stanovanju ustvariti ambienta iz kitajske restavracije. Energetska situacija v prostoru se ne spremeni samo zaradi predekoriranja, kot si mogoče obetamo. Ljudje pogosto pričakujejo, da se bodo njihovi problemi hitro rešili, ne da bi morali razmišljali o vzrokih ali bi se morali celo spremeniti.
  Feng shui ni nobena dekorativna kozmetika, ampak posega v osnovne strukture in lahko naenkrat pokaže močne učinke. Načrtovanje in opremljanje s feng shuijem pomeni, da dojamemo njegove osnovne principe in jih oblikovalsko uporabimo v konkretnih stanovanjskih in delovnih situacijah.
  (Rita Pohle - Lebensräume gestalten mit Feng Shui)
 • Izraz feng shui izhaja iz kitajskega kantonskega dialekta in je v današnji obliki sestavljen iz dveh pismenk feng (veter) in shui (voda). Glede na kitajsko narečje se pismenki različno izgovarjata.
  Izraz feng shui ima pravzaprav širši pomen. Feng pomeni veter, zrak, plin, oblak, energetska polja in sevanja, sevanje, nevihta in tajfun. Feng lahko interpretiramo s strukturami, ki usmerjajo in vplivajo na tok vetra. To so lahko hribi, gore, skale, zgradbe in druge strukture, ki jih je zgradil človek. K pojmu shui spadajo jezera, reke, potoki, slapovi, vsi drugi tekoči vodotoki, ribniki, močvirja, dež, ceste, led, sneg, kot tudi rastline in živa bitja, ki se hranijo iz vode.
  Pogledal sem v številne knjige feng shuija - vsaka posreduje drugačno interpretacijo izraza feng shui. Dodatno sem izprašal številne mojstre feng shuija iz Kitajske, Tajvana; Hongkonga, Singapurja, Malezije in Amerike. Nekateri pravijo, da je feng shui praktična znanost, drugi zopet menijo, da je feng shui prava postavitev. Vsi pa se strinjajo, da je cilj feng shuija ustvarjanje zdrave, harmonične in plodne okolice za življenje in delo, za krepitev harmonije, zdravja in blaginje ter ohranitev družine.
  (Dr. Jes T. Y. Lim - Feng Shui & Gesundheit)
 • Feng shui, stari kitajski nauk o harmoničnem življenju in delu, nudi orodja, s katerimi lahko vplivate na kakovost bivanja in s tem na kakovost življenja.
  Na podlagi starih izročil lahko sklepamo, da so naši predniki, v vseh deželah sveta, zbirali bogate izkušnje o vplivu stanovanjske okolice. Glede na klimo, sestavo tal in pokrajino so ljudje razvili lasten gradbeni stil, saj so želeli živeti v harmoniji z naravo. Pri tem so natančno pazili na pravilno orientacijo zgradbe, na lego vhodnih vrat, vrat in oken, pa tudi na razporeditev prostorov. Celo oblika strehe, velikost prostorov in njihova uporaba, položaj ognjišča in spalnice so bili pomembni.
  (Günther Sator - Feng Shui, Die Kraft der Wohnung entdecken und nutzen)
 • Kitajci pogosto pripisujejo uspeh ali neuspeh vplivu skrivnostnih zemeljskih sil in ne človeškim dejanjem. Te sile, imenovane feng shui - dobesedno veter in voda -, štejejo odgovorne za določitev zdravja, bogastva in uspeha.
  V praksi se feng shui nahaja nekje med znanostjo in umetnostjo. Na Zahodu se pogosto govori o geomantiji, ki pa s feng shuijem ni popolnoma identična. Feng shui obsega več kot geomantija. Poleg ukvarjanja z urejanjem stanovanjskih prostorov z optimalnim udobjem za duh in telo zajema feng shui tudi astrološke in druge nadnaravne aspekte. Strokovnjaki feng shuija upoštevajo orientacijo (ponavadi ob pomoči kozmičnega kompasa), kompozicijo in okolico.
  (Sara Rosbach - Feng Shui in Architektur und Landschaftsgestaltung)
   

na vrh